‘Winkeldief slaat vooral toe in kerstperiode’ tamara 29 November 2014

‘Winkeldief slaat vooral toe in kerstperiode’

Leestijd: < 1 minuut

Winkeliers moeten komende maand extra waakzaam zijn voor winkeldieven. Kerstmis en Sinterklaas bezorgen de detailhandel elk jaar een piek in de verkopen. Maar onderzoek wijst uit dat er in de feestmaand ook aanzienlijk meer wordt gestolen dan normaal.

Dieven denken in deze donkere dagen meer kans van slagen te hebben, waarschuwt winkeliersorganisatie Detailhandel Nederland. Het gaat dan onder meer om klanten die geld te kort komen voor hun kerstcadeautjes. Winkels hebben in deze tijd ook altijd meer spullen op voorraad. En ze hebben veel tijdelijke werknemers in dienst; die zijn niet altijd even scherp.

Zes op de tien retailers in Europa geeft aan dat het aantal diefstallen in deze tijd van het jaar het hoogste is, aldus een groot internationaal brancheonderzoek. Na Finland, is Nederland het land waar relatief gezien het meeste diefstalschade wordt geleden. Jaarlijks kost het probleem onze detailhandel naar schatting bijna 1,1 miljard euro.

Bij de Bijenkorf alleen al wordt in een jaar tijd zo’n 7,5 miljoen euro weggeroofd, onthulde de warenhuisketen deze week. Dat betekent dat er in de 10 vestigingen dagelijks voor ruwweg 20.000 euro wordt gestolen.

Waardevolle producten
De shoplifters hebben het vooral gemunt op kleine, waardevolle producten die makkelijk te verbergen zijn, zoals cosmetica en elektronica. Ook producten die makkelijk doorverkocht kunnen worden zijn populair, bijvoorbeeld accessoires voor mobieltjes en wijn. Zelfs vlees en kaas zijn voor de grijpgrage handen van winkelboeven niet veilig. De laatste jaren zijn er volgens Detailhandel Nederland zelfs diverse bendes uit Oost-Europa actief, die jatten op bestelling.

Niet alleen de winkeliers, maar ook ‘eerlijke’ consumenten zijn hiervan de dupe. Nederlandse detailhandelaren investeerden vorig jaar in totaal 723 miljoen euro in winkel- en productbeveiliging. De schade en extra preventiekosten worden doorberekend in de prijzen. Huishoudens zijn hierdoor op jaarbasis ongeveer 213 euro duurder uit.

 

Bron: Telegraaf.nl

Scroll to Top