Wees geen slachtoffer van pakjesfraude tamara 9 July 2014

Wees geen slachtoffer van pakjesfraude

Leestijd: 2 minuten

Het komt weleens voor dat je voor een ander een pakketje aanneemt zoals een buurman of huisgenoot. Wees hier voorzichtig mee, want op deze manier wordt misbruik gemaakt van jouw goede vertrouwen. Steeds meer mensen worden slachtoffer van een nieuwe vorm van pakjesfraude.De truc werkt als volgt: iemand bestelt online en op rekening een pakketje en laat dat bezorgen op jouw adres. Jij hebt niks besteld, maar denkt dat het voor een buurvrouw of huisgenoot is. Even later komt een onbekende, soms zelfs vermomd als bezorger, aan de deur met de smoes dat het pakketje verkeerd is bezorgd bij jou.

Slimme truc

Op sociale media maken steeds meer mensen melding van deze nieuwe vorm van oplichting. Ook bij online modewinkel Wehkamp is de truc bekend, zo blijkt uit navraag van EditieNL. “Het is een nieuwe vorm van fraude. Een soort winkeldiefstal in een modern jasje. Dieven verzinnen steeds slimmere manieren om geld te verdienen”, vertelt een woordvoerder van Wehkamp.

De politie kent de truc.

Opgelicht voor 900 euro
Op sociale media gonst het van de waarschuwingen van mensen die al slachtoffer zijn geworden. Zo werd Esther Wolvers uit Uden voor 900 euro opgelicht, nadat ze een neppakketje van Wehkamp kreeg.

Ook Tim de Zeeuw uit Eindhoven werd slachtoffer: “Op een zaterdagochtend werd er een pakketje bezorgd van H&M. Ik woon met meerdere huisgenoten samen, dus nam het maar aan. Even later kwam een onbekende man het pakketje ophalen. Ik dacht er niet bij na, maar bleek dus gewoon te zijn opgelicht.”

Tips

Voorkomen dat je slachtoffer wordt? Wijnand Jongen van belangenvereniging Thuiswinkel Waarborg geeft tips:

  • Als de naam op het pakketje niet van jou is moet er al een belletje afgaan.
  • Vaak zijn adres en namen verkeerd geschreven. Ook dan moet je al goed nadenken of je het pakketje wel wilt aannemen.
  • Vooral studentenhuizen en appartementencomplexen zijn makkelijke slachtoffers. Daarom is het advies: heb je iets besteld, vertel je huisgenoten of buren dat je iets verwacht.
  • Ben je slachtoffer geworden, doe aangifte. Vaak zal de webwinkel de rekening betalen, maar dan nog is het belangrijk dat de fraude gemeld wordt.

 

Bron: RTL Nieuws

 

Volg ISG op social media:

Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts

Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging

Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security

Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging

ISG Security || Beveiliging Nieuws 2014

Scroll to Top