Afgelopen jaar gaf 1 op de 5 inwoners van 15 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van veelvoorkomende criminaliteit (geweld-, vermogens en vandalismedelicten). Ten opzichte van het jaar 2012 is dit aantal gelijk gebleven. Sinds enkele jaren is er een lichte dalende tendens merkbaar. In het onderzoek ‘Veiligheidsmonitor’ van het CBS, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en Nationale Politie worden de ervaringen en belevingen van burgers geregistreerd.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”20″ margin_bottom=”” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator /]
1 op de 14 inwoners gaf in het onderzoek aan in 2013 slachtoffer te zijn geweest van vandalisme. Dit aantal ligt iets lager dan in 2012. Dit heeft met name te maken met het minder aantal vernielingen aan auto’s. Het aandeel mensen dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van geweldsdelicten (2,4 %) en vermogensdelicten (14 %) bleeft nagenoeg gelijk aan het jaar 2012.
Het aantal slachtoffers van internetcriminaliteit nam toe. In 2012 was dit aandeel 12 % tegen 13 % in 2013. Vooral het aandeel mensen dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van koop- en verkoopfraude via internet nam iets toe. Wat identiteitsfraude betreft, nam het aantal mensen wat hiermee te maken heeft gehad af.
Met name burgers van de regionale politie-eenheden Amsterdam (30%), Midden Nederland (21%) en Den Haag (21%) gaven in het onderzoek aan relatief vaak slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit. Het ging veelal om vermogensdelicten.
Het onveiligheidsgevoel bleef in 2013 gelijk. 37 % gaf aan zich weleens onveilig te voelen. Het onveiligheidsgevoel in de buurt nam wel iets toe. In 2013 voelde 19 % van de burgers zich wel eens onveilig in de buut. Een jaar eerder was dit percentage nog 18%. Ondervraagden gaf aan ‘s avonds de deur niet meer op te openen vanwege het onveiligheidsgevoel. Dit percentage nam in 2013 met 0,6% toe. Het aantal mensen dat aangaf veel overlast te ervaren van rondhangende jongeren in de buurt nam in 2013 af tot 6% (-1%).
Bijna 6 op de 10 burgers gaf aan in 2013 tevreden te zijn geweest over het laatste contact met de politie. Dit percentage is gelijk gebleven.
De Veiligheidsmonitor is uitgevoerd onder ruim 145.000 personen.
Samenvatting onderzoek:
- Één op de vijf mensen geeft aan slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit
- Opnieuw minder slachtoffers van vandalisme
- Aandeel slachtoffers van internetcriminaliteit licht gestegen
- Bescheiden toename onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]